SRV använder cookies (kakor) för att se till att du får så bra service som möjligt på srvatervinning.se. Om du forsätter att använda vår hemsida godkänner du användningen av cookies. Klicka här för att läsa mer om cookies.

Den bruna påsen

Matavfallet som du sorterar ut lägger du i en separat brun papperspåse. Påsen bryts enkelt ner i rötningsprocessen och blir även den till biogas.

Den bruna påsen är tillverkad av vattenavvisande papper. En stark botten med stor limyta gör påsen fukttålig och hållbar. Fyll aldrig påsen mer än till den streckade linjen. Tillsammans med påsarna får du en ventilerad påshållare.

Använd aldrig plastpåsar till matavfallet.

Påshållaren

Den ventilerade påshållaren ser till att papperspåsen håller sig någorlunda torr. Du monterar den enkelt under diskbänken. Skulle påsen bli missfärgad, fläckig och fuktig så är det helt naturligt men låt gärna blöta matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i påsen.

När påsarna är slut

Det finns idag möjlighet att hämta nya matavfallspåsar på samtliga återvinningscentraler samt utvalda butiker, bibliotek och kommunalkontor på Södertörn.

En lista över de platser där du hittar matavfallspåsar finns här

Flerbostadshus/BRF

När påsarna är slut i din förening eller fastighetsägare så kontaktas SRV så levererar vi papperspåsar till en gemensam uppgjord plats inom ditt område där du kan med lätthet ta fler påsar. Men självklart kan även du som bor i lägenhet hämta matavfallspåsar på ÅVC och i de utvalda butikerna. 

Visste du att?

  • Det tar ca 400 år för naturen att bryta ner en traditionell plastpåse.

  • Det tar 10-20 år för naturen att bryta ner en nedbrytningsbar plastkasse.
  • Det tar 10-40 dagar för naturen att bryta ner en fullt komposterbarpåse.

Om alla svenska hushåll skulle använda komposterbarapåsar till hushållssoporna skulle koldioxidutsläppen minska med 24.500 ton per år.

Tips om påsen

  • Använd alltid påshållaren

  • Låt blött matavfall rinna av i vasken innan det läggs i påsen.

  • Fyll aldrig påsen mer än till den streckade linjen.

  • Släng påsen minst var tredje dag även om den inte är full.

  • Släng hushållspapper, servetter och bitar av tidningspapper i påsen - det hjälper till att hålla avfallet någorlunda torrt.

  • Låt kaffesumpen torka till en stund innan du slänger det.

  • Vik ihop påsen noggrant innan du lägger den i matavfallskärlet.