SRV använder cookies (kakor) för att se till att du får så bra service som möjligt på srvatervinning.se. Om du forsätter att använda vår hemsida godkänner du användningen av cookies. Klicka här för att läsa mer om cookies.

Publicerat: 2020-04-16

Så sorterar du fett rätt!

Grillsäsongen närmar sig tidigare än vanligt, utemöblerna ska fräschas upp och många passar på att fritera egna pommes frites vid sidan om grillen. Men hur gör man sig egentligen av med alla dessa oljerester i dunkar och trasor på rätt sätt.

En första impuls kan vara att hälla ut oljan i avloppet – det är inte alls bra. Häller du ut matfett i avloppet kommer det sakta men säkert bildas en svårlöslig fettpropp. Oljan som är flytande i rumstemperatur kyls snabbt av och täpper då igen avloppet. Testa själv att ställa in en flaska olivolja i kylen över natten – just så blir oljan i avloppsrören. Den olja som ändå till slut kommer till reningsverket försvårar reningsprocessen.

Det här gäller inte bara större mängder olja utan även baconflott, smör och kokosfett. Allt fett som är kvar i stekpannan efter tillredning kan du enkelt torka ur med lite hushållspapper och lägga i matavfallspåsen eller vanliga soppåsen. Du slipper då anlita rörmokare för att åtgärda stopp i avloppet. Bättre för miljön och snällare mot plånboken.

Men kan jag inte hälla ut oljan i naturen?

Häller du ut ditt överblivna matfett i naturen förorenar du platsen. Det kommer inte bara lukta illa utan växtligheten skadas och skadedjur som t ex råttor kommer att hitta dit och bli överlyckliga.

Vad ska jag då göra av all frityrolja?

Större mängder matolja som använts vid fritering ska du hälla tillbaka i dunken och lämna till miljöstationen på närmsta återvinningscentral. Skulle du lägga ner hela dunken i restavfallet (vanliga soppåsen) kommer det att skvätta och läcka olja från sopbilen och då blir ju råttorna glada igen. Välj istället miljöstationen så att vi kan återvinna oljan.

Återvinns matolja?

Ja visst! Vi levererar din olja till Svensk fettåtervinning som bearbetar och förädlar den innan tillverkning av nya produkter som t ex tvålar och ljus. Kanske är dina doftljus gjorda av förra årets frityrrester?

Linolja, teakolja och bonvaxer är självantändande

Många vegetabiliska oljor är så kallade oxiderande oljor. Det innebär att när de torkar alstras värme. I kombination med porösa material som tygtrasor, trassel eller hushållspapper blir det så varmt att oljan kan självantända. Ett test visade att en linoljeindränkt trasa kan självantändas redan efter en timme. Har du oljat in ett bord eller köksbänken rekommenderar vi att du dränker trasan i vatten och försluter i en plastpåse innan du slänger den. Ibland drabbas vi av bränder på vår återvinningsanläggning Sofielund. Brandorsaker kan ofta härledas till att någon slängt en trasor med till exempel linolja i containern för brännbart på våra återvinningscentraler och att de självantänder när de kommer till vår anläggning.

GÖR SÅ HÄR:

Torka upp stekfett med lite hushållspapper och släng i matavfallspåsen! Återanvänd din frityrolja! Filtrera den genom ett kaffefilter eller en kökshandduk ner i dunken igen så kan du använda den fler gånger! Häll inte ut olja i naturen om du vill slippa skadedjur och föroreningar. Linolja, teakolja och bonvaxer kan självantända. Trasor med oljor dränks i vatten och försluts i en plastpåse innan de slängs.

Vill du läsa mer om brandfarliga ämnen kan du besöka www.brandskyddsforeningen.se länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster