8 tips för att undvika fastfrusna matavfallspåsar

Om matavfallspåsarna är fastfrusna kan vi inte tömma.

Publicerad: 2023-12-12 Uppdaterad: 2024-01-17
Matavfallspåsar vinter.

Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering. Våra chaufförer har ingen möjlighet eller ansvar att lossa fastfruset avfall i kärlet.

8 tips för att undvika fastfrusna matavfallspåsar

  1. Se till att matavfallet är torrt när det stoppas ner i påsen - så gott det går.
  2. Lufta din matavfallspåse – låt den stå i påshållaren du har fått från oss. Den hjälper till att ventilera papperspåsen.
  3. Lägg använt hushållspapper i botten av matavfallspåsen som kan suga upp fukt från matavfall.
  4. Lägg en dagstidning i botten av det bruna matavfallskärlet.
  5. Är din papperspåse fuktig kan du som har det bruna matavfallskärlet använda hyllan som är monterad i kärlet. Ställ din påse på hyllan så den fryser. När det är dags att slänga nästa matavfallspåse puttar du bara ner den första.
  6. Har du Sorterahemma rekommenderar vi att du ställer ut påsen någon timme innan du slänger den så den hinner frysa (ställ den så att inte fåglar kommer åt den).
  7. Om papperspåsarna ändå har frusit fast kan du lossa papperspåsarna genom att stöta ett kvastskaft mot dem i kärlet.
  8. Ställ in kärlet i ett utrymme med plusgrader, till exempel garaget, för att låta påsarna tina lite så att de lättare kan lossas innan sopbilen kommer.

Våra chaufförer har ingen möjlighet eller ansvar att gå ut och spetta loss fastfruset avfall ur kärlet. Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering.

Om vi besökt dig och inte lyckats tömma helt på grund av att avfallet frusit fast, försök gärna klara dig till nästa ordinarie tömning. Ofta handlar det om ett fåtal påsar som fastnat i botten. Om kärlet skulle bli fullt innan nästa tömning, kan du boka in en extra tömning.